BDSM, anders dan je wellicht denkt

 • Geplaatst op
 • Door Dave Verschuren
 • 0
BDSM, anders dan je wellicht denkt

Volgens een studie uit 2016 heeft bijna 47% van de vrouwen en 60% van de mannen wel eens gefantaseerd over het domineren van iemand in een seksuele context.

Wat is BDSM

BDSM is een term die gebruikt wordt om aspecten van seks te beschrijven die te maken hebben met dominantie, onderwerping en controle. De praktijk houdt meestal in dat de ene partner tijdens de seks een meer dominante rol op zich neemt, terwijl de andere meer onderdanig is. Het acroniem BDSM kan onderverdeeld worden in deze categorieën:

 

 • Bondage: Het beperken van de bewegingsvrijheid van een partner, bijvoorbeeld met touwen, handboeien, of andere boeien
 • Discipline: Afgesproken regels en straffen voor een dominante partner om controle uit te oefenen over een onderdanige partner
 • Dominantie: De daad van het tonen van dominantie over een lichamelijke partner, tijdens de seks of buiten de slaapkamer
 • Onderwerping: De daad van het tonen van onderdanigheid aan de handelingen en wensen van de dominante partner
 • Sadisme en Masochisme (of Sadomasochisme): Plezier dat een partner kan beleven aan ofwel het toebrengen van pijn (sadisme) ofwel het ontvangen van pijn (masochisme), lichamelijk of emotioneel

Hoewel dit de ruimere categorieën zijn, is er niet één manier om BDSM te beoefenen - verschillende soorten kunnen machtsspel, rollenspel, pijnspel, bondage, wax spel, edging, sensorische deprivatie, of vernedering omvatten.

Volgens een studie uit 2016 heeft bijna 47% van de vrouwen en 60% van de mannen wel eens gefantaseerd over het domineren van iemand in een seksuele context. Dezelfde studie stelde vast dat BDSM iets meer voorkwam bij paren in het LGBTQ spectrum, maar verder stelden de onderzoekers vast dat BDSM beoefend werd over verschillende leeftijden, geslachten, en etnische achtergronden.

 

Hoe BDSM werkt in relaties

Het beoefenen van BDSM in een relatie kan voor beide mensen plezierig zijn. Veel mensen die aan BDSM doen zien het als een vorm van bevrijding, een verkenning van vertrouwen, of een ruimte om fantasieën van onderdanigheid, kwetsbaarheid en controle uit te leven.

Uit een kleine studie bleek dat deelname aan een BDSM dynamiek stress kan verminderen en de stemming verbeteren. Ander onderzoek vond dat deelname aan gezonde BDSM scènes gevoelens van intimiteit tussen partners bevorderde.

In een relatie met twee partners zal de een meestal de dominante rol spelen, terwijl de ander de onderdanige rol speelt. Een "switch" is een persoon die tussen de dominante en onderdanige rol heen en weer pendelt, afhankelijk van de partner en de context. Deze dominante en onderdanige dynamiek wordt vaak een top/bottom dynamiek genoemd. Hoewel de dominante partner of top meestal degene is die de controle overneemt bij spanking, bondage, zweepslagen, of andere seksuele scenario's, kan de onderdanige ook de controle behouden door van de top te eisen dat hij bepaalde rollen vervult of erop aandringen dat hij van rol wisselt.

 

Veiligheidsadviezen en speciale overwegingen

Het belangrijkste deel van BDSM is de daad van toestemming. Partners moeten er altijd voor zorgen dat iedereen enthousiast toestemming geeft en duidelijke grenzen schetst. Die grenzen kunnen worden vastgelegd in een formeel contract, een mondelinge overeenkomst, of een meer terloops gesprek over verlangens en grenzen.

Vanwege de intense aard van sommige BDSM scènes is het ook belangrijk om een veilig woord in te voeren. Als een partner zich ongemakkelijk voelt bij een deel van de ervaring, kan hij of zij het woord uitspreken om de huidige handeling te stoppen - of de seks helemaal te staken.

Een andere manier om over grenzen te onderhandelen is via het stoplichtsysteem. Elke kleur communiceert hoe een partner zich voelt en wat hij wil. Rood betekent dat ze willen dat de partner onmiddellijk ophoudt met wat hij aan het doen is. Geel betekent dat ze willen dat hun partner afremt, hetzij door lichamelijk ongemak, hetzij door het bereiken van een grens. Groen betekent dat ze het fijn vinden wat de partner doet, dat ze zich op hun gemak voelen, en dat ze willen dat het spel doorgaat.

Voordat je je inlaat met meer intense vormen van het erotische spel - zoals het gebruik van zwepen, geavanceerde bondage technieken, of seksspeeltjes - is het een goed idee om je eerst over deze praktijken te informeren, via lessen, boeken, of instructieve online inhoud.

Tenslotte kunnen partners die deelnemen aan BDSM oefenen in wat bekend staat als nazorg. Dit is wanneer partners na een scène voor elkaar zorgen, onder meer door te knuffelen, te hydrateren, samen te baden, of een andere kalmerende activiteit te doen. Het kan ook een gesprek inhouden over wat werkte, wat niet werkte, en hoe elke partner zich voelt. Deze nabespreking na het vrijen kan helpen om alle deelnemers lichamelijk, geestelijk en emotioneel te beschermen.

 

Hoe BDSM seks te verkennen

Als je geïnteresseerd bent in het proberen van BDSM, zijn er een aantal "lichte" BDSM praktijken die voor beginners een goed uitgangspunt kunnen zijn. Deze kunnen bestaan uit:

 

 • Haren trekken
 • Handboeien
 • Sjaal- of stropdas bondage
 • Blinddoeken
 • Een voorzichtige manier van spanken zoals een tik op de billen
 • Rollenspel

Het belangrijkste is dat je met je partner communiceert over je verlangens. BDSM omvat een breed scala aan seksuele activiteiten en dynamieken, en ieder mens zal BDSM anders benaderen. Wees eerlijk tegen je partner over wat je zoekt en waar je je prettig bij voelt.

Uiteraard hebben wij een grote collectie BDSM speeltjes en deze groeit elke dag. Kijk op de onderstaande link voor suggesties en laat je fantasie prikkelen:
https://www.lamor.nl/kinky-bdsm-style/kinky-bdsm-playtoys/

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »